Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1975! Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΙΑ ΚΥΠΡΙΑΣ ΠΟΥ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΛΙΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ!

ΜΑΡΟΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ" ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ, ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ! 
39 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τότε που η Μαρουδιά Φιλίππου (φωτό)  αφηνόταν ελεύθερη από τους Τούρκους όπου παρέμεινε εγκλωβισμένη και αιχμάλωτη επί 15 μήνες, στην κατεχόμενη Καρπασία! Η περιπέτειά της και ο τρόπος που απελευθερώθηκε γράφτηκαν με μυθιστορηματικό τρόπο. Μάλιστα, η ίδια η Μαρουδιά Φιλίππου μας λέει ότι τη ζωή της ως αιχμάλωτη την κατέγραψε σε ημερολόγιο το οποίο η μάνα της κατά την ημέρα που αφέθηκε ελεύθερη το είχε κρύψει σε μια κρύπτη που είχε ράψει σε ένα ταγάρι, το οποίο και η Μαρουδιά πήρε μαζί της. 
"Οι γονείς μου έμειναν πίσω και αφέθηκαν 2 χρόνια μετά από μένα, το 1977", μας λέει η Μαρουδιά και υπογραμμίζει: "Επειδή δεν γνώριζα αν οι Τούκοι θα ανακάλυπταν το σημείο που είχα κρύψει το ημερολόγιο, είχα φρονίσει να το αντιγράψω και να δώσω αντίγραφο στη μητέρα μου"
--Δεν θα εκδώσεις σε βιβλίο την περιπέτειά σου;
Μαρουδιά: Ναι, θα το εκδώσω σύντομα και μάλιστα μου το έχουν ζητήσει και από την Κύπρο, να το έχουν ως αποκαλυπτική μαρτυρία για όσα έγιναν στην Καρπασία από τους Τούρκους. 
--Πες μας μερικά από τα όσα έζησες στην Καρπασία!


Μαρουδιά: Ήμασταν εγκλωβισμένοι! "Κεφιού" το έλεγαν οι Τούρκοι, υπό περιορισμό δηλαδή. Έκαναν εγκλήματα οι κατακτητές σε βάρος των Κυπρίων. Για παράδειγμα κάθε τόσο "φόρτωναν" 20-25 Κυπρίους που τους μετέφεραν στα Άδανα. Επέστρεφαν μόνον ελάχιστοι. Οι υπόλοιποι κρατούνταν στην Τουρκία και σήμερα φέρονται ως αγνοούμενοι! Οι Τούρκοι μπορεί να έκαιγαν μια γυναίκα και να παρουσίαζαν στον ΟΗΕ την ενέργεια ως εγκληματική ενέργεια των ίδιων των Κυπρίων.
--Σχολείο πήγαινες το διάστημα που ήσουν αιχμάλωτη;
Μαρουδιά: Όχι βεβαίως. Είχα τελειώσει το 1974 την Β' Λυκείου αλλά για 15 μήνες δεν πήγα σχολείο. Συνέχισα τις σπουδές μου μόλις ήρθα στην Αθήνα. 
--Πώς σε απελευθέρωσαν οι Τούρκοι;
Μαρουδιά: Σαν σήμερα, το 1975 έγινε ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ο Κληρίδης επέστρεψε 5 αιχμαλώτους Τουρκοκύπριους και αντίστοιχα 5 Κύπριοι αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων κι εγώ ήρθαμε στην ελεύθερη Κύπρο. Όμως, ο τρόπος που απελευθερώθηκα ήταν περιπετειώδης. Επί 12 ώρες παραμέναμε στον "Ερυθρό Σταυρό" γιατί ο Κληρίδης στην αρχή φάνηκε να υπαναχωρεί στην ανταλλαγή των αιχμαλώτων. Επί 12 ώρες ζούσαμε σε διαρκή αγωνία, διότι θα μας ξαναγύριζαν πίσω στην αν ο Κληρίδης δεν έδινε τους 5 Τουρκοκύπριους! Τελικά, η αγωνία μου πέρασε, ωστόσο παρέμεινε για τους γονείς μου, οι οποίοι ήρθαν στην ελεύθερη Κύπρο με 2 χρόνια καθυστέρηση. 

Η Μαρουδιά Φιλίππου μας είπε πολλά ακόμη, όπως το πώς γλίτωσε ο αδερφός της που ήταν στο μέτωπο με μια τούρκικη βόμβα να πέφτει στο στρατιωτικό φορτηγό που τους μετέφερε άρον-άρον στην ελεύθερη Κύπρο για να γλιτώσουν τη ζωή τους! Σώθηκε σαν από θαύμα, αυτός και οι άλλοι Κύπριοι στρατιώτες. 

Ο πόνος μένει επί 39 χρόνια. Βαρύς, ασήκωτος σε όλους τους Κυπρίους αδερφούς μας. 
Περιμένουμε τη Μαρουδιά να εκδώσει τις συγκλονιστικές εμπειρίες της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου