Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ! ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ. ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ FBI!!! VIDEO

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε το FBI αλλά και η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (Norad), μετά τα τρία επεισόδια με πυροβολισμούς στο κέντρο της Οτάβας.  

Η καναδική αστυνομία σκότωσε έναν ένοπλο και καταδιώκει τουλάχιστον άλλους δύο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο στρατιώτης-φρουρός του Μνημείου των Πεσόντων, τον οποίο είχαν πυροβολήσει οι δράστες, υπέκυψε στα τραύματά του, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Οτάβας έλαβαν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα, καθώς οι αρχές εξέφραζαν φόβους ότι ένας ένοπλος είχε καταφύγει στη στέγη του κοινοβουλίου. Ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέση στις στέγες των γύρω κτιρίων, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών.


Το ένα περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Καναδά, το δεύτερο σε ένα εμπορικό κέντρο και το τρίτο στο Μνημείο των Πεσόντων, κοντά στο κτιριακό συγκρότημα της Βουλής.



Μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης. Εκτός από το Μνημείο, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί σε άλλα δύο σημεία, στο κοινοβούλιο και έξω από το εμπορικό κέντρο Ριντό Σέντερ. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι επιθέσεις αυτές εκτελέστηκαν από έναν έως τρεις δράστες.

Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά έναν στρατιώτη, ο οποίος λίγες ώρες μετά έχασε τη μάχη για τη ζωή. 

Κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Στον περίβολο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επιτρέπονται μόνο τα περιπολικά και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άδεια.


Οι δράστες αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές. Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail που βρισκόταν μέσα στο κτίριο.

"Ένας άνδρας μπήκε τρέχοντας στο κοινοβούλιο. Τον καταδίωκαν αστυνομικοί που φώναζαν σε όλον τον κόσμο να καλυφθεί" είπε ένας υπάλληλος του κοινοβουλίου, ο Μαρκ-Αντρέ Βιο.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται εντός της αποκλεισμένης ζώνης, απομακρύνθηκε και είναι "ασφαλής", όπως είπε ο εκπρόσωπός του. Σε "ασφαλή" σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων. Ο Χάρπερ αναμένεται ότι θα κάνει μια ανακοίνωση αργότερα σήμερα.

ΠΗΓΕΣ: BBC, ABCNEWS, CNN, newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου