Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ "ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ" ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ...ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑ! ΜΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ-ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Πριν από 4 μέρες δημοσιεύσαμε τα ερωτήματα που διετύπωναν ενορίτες του Αγίου Γεωργίου Παπάγου, που επικεντρώνονταν κυρίως σε ένα κεντρικό:  Γιατί καταργήθηκε το όνομα της Αγίας Ειρήνης από τον "Άγιο Γεώργιο" Παπάγου, μια και επί χρόνια συνόδευε τον ιερό ναό;
Η ιστορία είναι εκπληκτική και αληθινή και μας την εξήγησε ο εφημέριος του Ναού πατήρ Παύλος:

Το 1978 ο ιερός ναός ιδρύθηκε στου Παπάγου, με το όνομα "Άγιος Γεώργιος". 
'Ελα όμως που το 1987 επί ΠΑΣΟΚ και Κουτσόγιωργα, μέσα στον φανατισμό ΠΑΣΟΚ-δεξιάς ήρθε μια ουρανοκατέβατη εντολή: "Να αλλάξετε το όνομα του ναού διότι στου Παπάγου, εσείς οι στρατηγοί φτιάχνετε ναό για να τιμήσετε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Γι΄αυτό τον ονομάσατε Άγιο Γεώργιο"
Απίστευτο και όμως αληθινό! Ταύτισαν τον Άγιο Γεώργιο με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο! 
Η εντολή ήταν πιο σαφής: "Αν δεν αλλάξετε το όνομα του ναού, δεν πρόκειται να δείτε εκκλησία στο σημείο"
Αναστάτωση ανάμεσα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο (τότε) θέατρο Πρέκα, όπου διά ανατάσεως της χειρός αποφασίστηκε να αλλάξει όνομα ο ιερός ναός και να λέγεται "Αγία Ειρήνη"! 
Έτσι είχαμε το εξής παράδοξο: στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου να υπάρχει ναός που ονομαζόταν "Αγίας Ειρήνης"!
Μετά την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης, φτάσαμε στο 2001 όπου ο τότε εφημέριος μακαριστός Γεώργιος (πρόσφατα εκοιμήθη) απεφάσισε να επαναφέρει το ονομα του Αγίου Γεωργίου στην εκκλησία κι έτσι από τότε ο ναός λεγόταν "Αγίου Γεωργίου και Αγίας Ειρήνης" Παπάγου!
Τελικά φτάσαμε στο 2012 όπου απεφασίσθη να επανέλθη η προτέρα ιστορική αποκατάσταση του ιερού ναού και με διάταγμα ο ναός πλέον ονομάζεται "Άγιος Γεώργιος Παπάγου"!
Ο μικρός ιερός ναός της Αγίας Ειρήνης υπάρχει στο ισόγειο, αλλά η εκκλησία στου Παπάγου φέρει το όνομά της, από ιδρύσεώς της, τουτέστιν "Άγιος Γεώργιος" Παπάγου!  

1 σχόλιο:

  1. ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ ...ΖΕΙ ΟΠ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΕΓΕΡΣΕΩΣ Κ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ {ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ε α} ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΕ !!!!!!!!!.ΜΑΚΗΜΟΥ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή