Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΘΑ ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ...ΜΑΖΕΨΑΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ

Ο λαός μάζεψε το χρήμα από τις Τράπεζες και τώρα κινδυνεύει άμεσα να το χάσει, μια και οι ληστές προβλέπεται να οργιάσουν. Οι Τράπεζες θα...

είναι κλειστές για μια εβδομάδα, οπότε οι κακοποιοί θα χτυπούν τα σπίτια των πολιτών. 

Αναφορικά με τις τράπεζες οι οποίς κατεβάζουν ρολά για μια εβδομάδα, το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος αναφέρει:

Τραπεζική αργία μέχρι 6 Ιουλίου - Πληροφορίες για ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων 150 ευρώ - Το πιθανότερο να μην λειτουργήσουν αύριο τα ATM - Ό,τι ισχύσει για τις τράπεζες θα ισχύσει και για τα χρηματιστήρια, κατά πληροφορίες - Βαρουφάκης: Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα

Την απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες όλη την ερχόμενη βδομάδα έλαβε πριν από λίγο το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να επιτευχθεί η οργανωμένη διαχείριση της κρίσης, εισήγηση η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και -εφ' όσον οριστικοποιηθεί- αναμένεται να ενεργοποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 



Σύμφωνα με πληροφορίες, η τραπεζική αργία (bank holiday) θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Παραλλήλως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αποφάσισαν να εισηγηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 20:00 την επιβολή capital control. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας ήταν για ανώτατο όριο αναλήψεων 150 ευρώ. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί απόψε από το υπουργικό συμβούλιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τραπεζική αργία για όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα ισχύσει και για το χρηματιστήριο της Αθήνας που αναμένεται επίσης να παραμείνει κλειστό μέχρι τις 6 Ιουλίου.

Τι θα συμβεί με τα ATM's
Κατά πάσα πιθανότητα, αύριο Δευτέρα τα ATM's δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κι αυτό διότι θα χρειαστεί να γίνουν τεχνικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στη λειτουργία των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης. Μέχρι να αναπροσαρμοστούν τα ανώτατα όρια αναλήψεων μετρητών τα ATM's θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας.

Η εισήγηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για επιβολή capital controls
εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας και θα τεθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να επισημοποιηθεί. Μετά την έγκρισή της από το υπουργικό συμβούλιο, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η τραπεζική αργία για όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Τα capital controls, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δηλαδή, περιλαμβάνουν και τις πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδώσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ανεξαρτήτως αν φέρουν το σήμα visa ή mastercard. Οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάρτες οι οποίες έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό δεν θα ενταχθούν στους περιορισμούς των capital controls, πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές και να κάνουν αναλήψεις.

Βαρουφάκης: Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται
«Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» διαβεβαίωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περικυκλωμένος από δεκάδες Έλληνες και κυρίως ξένους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου συστημικής Ευστάθειας. 

Με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Βαρουφάκης -ο οποίος προηγουμένως είχε διευκρινίσει ότι ουδέποτε δήλωσε πως η  ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls- θέλησε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι παρά το bank run που ακολούθησε την προαναγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την οργανωμένη διαχείριση της κρίσης. 

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος,  ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.



Έξω από το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη. Μέχρι και Ιάπωνες ανταποκριτές ήρθαν στην Αθήνα για να μεταδώσουν τις καταιγιστικές εξελίξεις στη χώρα μας.  Μάλιστα κατά την άφιξη του Γιάνη Βαρουφάκη όλοι οι δημοσιογράφοι που τον περίμεναν, σχεδόν ποδοπατήθηκαν για να αποσπάσουν μια δήλωσή του.

«Το Eurogroup στέρησε από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα να αποφασίσει με την ψήφο του με ένα ναι ή ένα όχι. Ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με νηφαλιότητα. Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

1 σχόλιο:

  1. Καραμπίνες έχουμε,κέφι έχουμε,τον νού μας έχουμε...ενδοιασμούς ΔΕΝ έχουμε, ας κοπιάσει κανένας λαθροέποικος και τα ''λέμε'' !
    [Ροζ Πάνθηρας]

    ΑπάντησηΔιαγραφή